als je met 82 decibel door een muur van 20 cm dik roept hoeveel decibel hou je dan over

simon, 9 jaar
14 augustus 2008

als ik heel veel pijn heb of zo en ik roep heel hard (met 82 decibel ) kunnen mijn ouders mij dan horen

Antwoord

Normaalgezien, als je zo hard roept, zullen je ouders je wel door de muur kunnen horen. Hoeveel decibel je overhoudt is moeilijk te zeggen, want dat hangt volledig af van welk materiaal de muur is gemaakt.

Geluid kan zonder veel problemen door een pure bakstenen muur. De menselijke stem klinkt meestal iets doffer aan de andere kant, maar vaak nog steeds verstaanbaar. Geluid kan iets moeilijker door zwaar beton heen. Voor zware bouwmaterialen geldt meestal: hoe zwaarder, hoe beter het geluid tegenhoudt.

Als de muur is beplakt met een geluidsisolerend materiaal (kurk of rotswolplaten zijn populair), kan geluid er al veel moeilijker door. Een goed aangebrachte kurkplaat van 1cm dik tegen de muur, kan het geluid met 40 decibel verminderen. Voor een goede geluidsvermindering mogen er ook niet teveel kieren, gaten of luchtspleten zijn, zoals onder de deur: anders gaat het geluid gewoon daardoor, en heb je weinig effect meer van de muur of de kurkplaten.

Voor nieuwe huizen en appartementen in België zijn er regels over geluid. Die zijn sinds kort sterk verstrengd: in een nieuw huis moet het geluid van de buren met 54 decibel verminderd zijn. Als je in zo'n nieuw gebouwd huis bent en je roept in een kamer 82 decibel hard, zullen de buren daar dus 82-54=28 decibel van horen. Dat is een heel strenge norm: 28 decibel is een vrij zacht geluid. Binnen in je eigen huis, omdat er meestal wel spleten onder de deuren zitten zijn en er dunne muren binnenshuis gebruikt worden, zal je veel beter gehoord worden.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen