Waarom hebben spelers van American Football soms zwarte strepen onder hun ogen?

Didier, 48 jaar
16 juni 2021

Is dit om de tegenstander te intimideren of heeft dit een andere reden? Iemand zei me ooit dat dit was om niet verblind te worden door reflectie van de lichten in stadium wanneer ze naar beneden kijken (zoals bij de aftrap).

Antwoord

'Eye black' is een donkere vette materie of zelfklever onder de ogen, die in American football, honkbal en lacrosse wordt gebruikt om verblinding tegen te gaan door fel zonlicht of stadionlichten. Honkballer Babe Ruth zou gestart zijn met de trend in de jaren 1930, maar vooral footballer Andy Farkas maakte het dragen van zwarte strepen onder de ogen populair. Eerste versies werden aangebracht met verbrande kurk, tegenwoordig met zwarte maquillage en zelfklevers. Maar of het echt helpt om verblinding tegen te gaan, wordt door wetenschappelijke studies sterk betwijfeld. Het weinig onderzoek dat ernaar gedaan is, is methodologisch erg zwak: de verschillen in resultaten tussen testgroepen zijn klein, er is gewoonlijk geen controlegroep zonder strepen onder de ogen (men test enkel verschillen tussen varianten van 'eye black'), de testgroepen zijn klein en er wordt niet dubbel blind getest (proefpersonen en proefbegeleiders kennen de verwachtingen).

Het ziet er dus vooral cool en intimiderend uit, als een soort moderne oorlogsverf op het gelaat. Wanneer je sommige varianten bekijkt, van bijvoorbeeld honkballer Bryce Harper (vleermuisachtige vegen) of footballer John Dandle (een batmanachtige bril), dan lijkt het toch meer om sportpsychologie te draaien...

Lukas, Paul (2006-11-21). "The evolution of eye black". ESPN Page 2. [http://www.espn.com/espn/page2/story?page=lukas/061127; geraadpleegd op 21/6/2021].

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Karl Catteeuw

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs, Roemeens, muziek

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen