Kan ik mijn batterij tegelijk opladen met zonnepanelen en een windgenerator?

Philippe, 58 jaar
3 juni 2021

Ik heb een Goal Zero Yeti 150 Solar Generator 150Wh die ik oplaad met een zonnepaneel. In de winter kan dit zonnepanneel niet echt mijn Goal Zero opladen bij slecht weer. Mag ik gewoon een windgenerator 12V erbij aansluiten (plus aan plus en min aan min uiteraard)?

Antwoord

Ik denk dat je dat gerust kan doen.

Er zijn drie nuttige situaties:

a) Wat als de windgenerator stroom levert en de zonnepanelen niet? Een onbelicht zonnepaneel gedraagt zich als een diode in sper met heel hoge impedantie, en beïnvloedt het circuit van windgenerator en batterij niet.

b) Wat als de zonnepanelen stroom leveren en de windgenerator stilstaat? Dan is het de vraag wat de impedantie (uitgangsweerstand) van de generator is. Als die laag is, en equivalent is aan een spoel, zal de generator de stroom van het zonnepaneel en batterij kortsluiten. In dat geval zou je dat kunnen oplossen om een gewone gelijkrichterdiode in serie te plaatsen met de windgenerator. Maar hoogstwaarschijnlijk is de uitgangsimpedantie van een stilstaande windgenerator hoog (door constructie) omdat anders de batterij zou leeglopen in de generator.

c) Als beide stroom leveren zal er geen probleem zijn.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Ingenieur Bart Dierickx

elektronica beeldopnemers cryogenica metafysische vragen lucht- en ruimtevaart en de meest onmogelijke zaken

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen