Wel of geen ziektesymptomen na coronavaccinatie: wat betekent dit?

Astrid, 42 jaar
3 juni 2021

De ene persoon is ziek na vaccinatie, de andere voelt niks. Waar wijst dit op? Zegt dit iets over ons immuunsysteem? Waarom is de ene ziek en de andere niet? Is hier een wetenschappelijke verklaring voor?

Antwoord

Ons immuun systeem, of afweerstelsel, bestaat uit twee componenten. De eerste component is aangeboren en werkt algemeen tegen alle mogelijke ziekteverwekkers die ons lichaam weten binnen te dringen (bacteriën, virussen…). De tweede component wordt verworven na een eerste contact met een welbepaalde ziekteverwekker (of vaccin) en werkt specifiek daartegen. 

Kort na de vaccinatie wordt dus de eerste component, het aangeboren immuun systeem, geactiveerd door het vaccin. Het is deze activatie die leidt tot ontstekingsverschijnselen zoals pijn en koorts, eventueel misselijkheid of moeheid. Maar dit gaat normaal snel over (één tot een paar dagen). 

Ondertussen komt de tweede component op gang, het verworven immuun systeem, en die is de meest efficiënte om de ziekterverwekker (het virus) te bestrijden, maar duurt langer voor dat die volop werkt (twee tot drie weken). Het is deze tweede component die zorgt voor een efficiënte en langdurige bescherming tegen het virus. De eerste component heeft niet zo veel effect tegen een gevaarlijk virus maar helpt wel om de tweede component te activeren. En die laatste zorgt dus voor de bestrijding van het virus met behulp van specifiek daartegen gerichte antilichamen en T-lymfocyten.

De hevigheid van de reactie van de eerste component, en dus van de neveneffecten van vaccinatie, kan sterk verschillen tussen personen. Dit heeft te maken met een hele reeks factoren zoals leeftijd (jong > oud), geslacht (vrouw > man), genen (erfelijkheid), medische voorgeschiedenis, gezondheid, voeding, … 

Maar voor het tot stand komen van de verworven immuniteit tegen het virus heeft dit dus niet veel belang.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Dr. Luc Bouwens

biomedische wetenschappen

Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2 1050 Elsene
http://www.vub.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen