Wat gebeurt er als men twee verschillende coronavaccins toegediend krijgt? Dus de eerste keer met Pfizer en de tweede met Moderna bijvoorbeeld.

Pedro, 50 jaar
1 juni 2021

Raken die twee met elkaar in conflict? Vullen ze elkaar aan? Of iets anders?

Antwoord

Er is op dit moment één studie gebeurd, CombivacS genoemd, waarvan de resultaten gekend zijn voor 600 mensen die als eerste spuit AstraZeneca vaccin kregen en voor hun tweede spuit Pfizer. De resultaten waren zeer positief omdat de immuun reactie tegen het virus zeer sterk gestimuleerd bleek in deze personen. Ze maakten zeer veel antilichamen aan die in laboratoriumomstandigheden het virus herkenden en inactiveerden. De respons was beter dan bij mensen die twee keer AstraZeneca vaccin kregen, maar het is uit deze studie niet duidelijk of het ook beter zou zijn dan twee maal Pfizer vaccin. 

Er zijn nog meer studies van die aard onderweg maar in het algemeen verwachten immunologen dat dergelijke "mix-and-match" vaccinaties (combinaties van twee verschillende vaccins) zeer goede resultaten zullen geven. Ze kunnen elkaar aanvullen of versterken denkt men. En dat is goed nieuws voor landen die een tekort zouden hebben van één van de COVID vaccins. Dit kan ook belangrijk zijn in geval men de vaccinatie nog meer wenst te herhalen, in geval er nieuwe varianten (mutanten) verschijnen of om de bescherming te verlengen over langere tijd. Vaccins zoals die van AstraZeneca, Johnson&Johnson en Sputnik maken namelijk gebruik van onschadelijke adenovirussen maar daartegen wordt ook een immuunreactie opgebouwd zodat ze bij herhaalde toediening minder werkzaam worden. Herhaalde vaccinatie (meer dan 2x) met de RNA-vaccins, zoals Pfizer en Moderna, zou dan weer meer neveneffecten kunnen geven. Zoals wel meer het geval is met COVID zal de toekomst, het voortschrijdend inzicht van de wetenschap, ons leren hoe hier best mee om te gaan.

Reacties op dit antwoord

  • 04/06/2021 - Pedro (vraagsteller)

    Hartelijk dank voor de info!

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen