Wat is de grootste intercontinentale organisatie?

Tom, 18 jaar
15 mei 2021

Antwoord

Dat zijn zonder twijfel de Verenigde Naties, met momenteel 193 lidstaten op 5 continenten (afhankelijk van je indeling van de continenten).

Zowat elk onafhankelijk en erkend land is er lid van, en enkel Indonesië heeft ooit in 1965 gedreigd om de organisatie volledig te verlaten en een concurrende organisatie op te richten.

Bij dat alomvattend karakter van de VN zijn wel een aantal bedenkingen te maken:

  • De Verenigde Naties hebben 20 gespecialiseerde agentschappen, maar lidstaten kiezen zelf of ze al dan niet meewerken aan die agentschappen. Recent heeft de VS bijvoorbeeld aanstalten gemaakt om zich terug te trekken uit de WereldGezondheidsOrganisatie WHO.
  • De voornaamste financiële donoren en vier van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad zijn blanke, Westerse landen.
  • Onder druk van de Volksrepubliek China werd in 1971 het lidmaatschap van Taiwan ingetrokken, waardoor het land niet alleen geen zetel meer heeft in de VN, maar haar burgers zelfs niet eens de gebouwen kunnen betreden en dus geen permanente observator-status kunnen opnemen zoals Vaticaanstad of de Palestijnse Staat. 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw