Tot hoe ver kan men contact maken met een object in de ruimte?

Sander, 30 jaar
11 mei 2021

Onlangs las ik dat NASA nog steeds contact kan maken met Voyager 1, een mensgemaakt object dat het verst van ons verwijderd is. Hoe kan het dat we hier nog steeds mee in contact staan gezien de enorme afstand die het al heeft afgelegd? Zal er ooit een moment zijn waarop de afstand te groot is en contact dus niet meer mogelijk is?

Antwoord

Voyager 1 is een specifiek geval.  Als we ermee kunnen contact maken, is dat omdat we het zelf gemaakt hebben, en het kunnen programmeren zodat het naar ons data kan sturen.  En dat lukt zolang het nog 'leeft', en zolang we we voldoende sterke signalen kunnen opsturen en ontvangen.  We hebben controle over wat we van hieruit kunnen doen (sterkere zenders, gevoeliger ontvangstapparatuur), maar niet meer over wat van ginderuit kan.   Als de energiebron die we meegestuurd hebben op is (dat zou rond 2025 het geval zijn) dan is het afgelopen.

Van kosmische bronnen die meer energie beschikbaar hebben (en dat zijn de meeste die we zien) kunnen we de signalen van (veel en veel) verder ontvangen.  Zo leren we trouwens iets over het heelal, tot heel ver van ons.  Maar communicatie in twee richtingen is iets anders.  Het vereist dat de twee partners op elkaar ingesteld zijn, en hoe verder ze zijn, hoe langer het duurt om die contacten te leggen en met elkaar af te spreken.  In principe kan veel, maar veel energie steken in een zaak die enkel op heel lange termijn vruchten kan afwerpen, is uiteindelijk eerder een maatschappelijk dan een wetenschappelijk probleem.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen