Hoeveel presidenten hebben er al in het Witte Huis gewoond?

Michelle, 11 jaar
26 april 2021

Antwoord

Er hebben 45 Amerikaanse presidenten gewoond in het Witte Huis - enkel de eerste president, George Washington, leefde vóór het gebouw werd opgetrokken. Tijdens zijn leven (en dus ook zijn periode als president) was de hoofdstad trouwens nog Philadephia, en nog niet Washington D.C.

In 1814 werd het Witte Huis platgebrand, waarna president Madison gedurende het grootste deel van zijn tweede termijn eerst in het Octagonal House en later in de Seven Houses woonde; in 1817 kon zijn pas aangestelde opvolger Monroe al terug het herstelde Witte Huis betrekken.

Het gebouw werd daarna ettelijke keren uitgebreid en verbouwd, maar de presidenten bleven er telkens in wonen. In 1947-1948 werd duidelijk dat het gebouw onstabiel en gevaarlijk werd (een piano zakte deels door een vloer; vloeren, plafonds en kroonluchters bewogen wanneer mensen er rondliepen; er waren zware brandrisico's; de funderingen konden de extra derde verdieping niet dragen; er was geen enkele lift en slechts één centrale trap, die langzaam inzakte; de binnenmuren hadden geen funderingen en één draagmuur was verwijderd).

President Harry S. Truman waagde het in 1949 daarom om net na zijn herverkiezing het Witte Huis te verlaten, en 22 maanden lang het gebouw zeer grondig te laten verbouwen - enkel de West Wing bleef in gebruik, en de buitenmuren werden gespaard. Hij woonde gedurende die tijd met zijn gezin in Blair House, aan de overzijde van de straat (vandaag het gastenverblijf van het Witte Huis) en bezocht zeer regelmatig ook de bouwwerf. In het voorjaar van 1952 betrok Truman opnieuw het Witte Huis, dat nu voorzien was van liften, air conditioning, stopcontacten en twee ondergrondse verdiepingen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Karl Catteeuw

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs, Roemeens, muziek

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen