Ik kwam een vermelding tegen van 'overlijden van een koningin' in 1696 (of 1697). Wie wordt hier bedoeld ?

Johan, 70 jaar
24 april 2021

In de oude kerkrekeningen van onze parochie (omgeving Herentals) kwam ik in 1696-97 tegen: 'aen mr pastoor voor het lesen van de bul van de uitvaert van de coninghinne en deze uitvaert te houden - 8 st.' Zoeken op het www levert me geen info over een overleden coninghinne in dat jaar. Kan u dit situeren en eventueel ook aangaande geplogenheden destijds bij zulk gebeuren ('deze uitvaert houden' ?). Met dank!

Antwoord

Het was hoogstwaarschijnlijk Maria Anna van Oostenrijk, echtgenote van Filips IV van Spanje en na diens overlijden 31 jaar lang de regentes van Spanje (en van de Spaanse Nederlanden) in naam van haar zoon Karel II, die door zijn zware handicaps niet kon regeren. 'Reina Marianna de Austria' overleed in Madrid op 16 mei 1696.

Reacties op dit antwoord

  • 03/05/2021 - Johan (vraagsteller)

    Beste mijnheer Catteeuw, Bedankt voor uw reactie. Diezelfde naam (en titel) werd blijkbaar nog gedragen door andere 'hoge' dames; vandaar waarschijnlijk mijn 'verloren lopen' in de zoektocht. Ik lees bij de betaling aan de pastoor dat hij ook 'de uitvaert' heeft gehouden. Hoe moet dit gebruik worden begrepen ? Vriendelijke groet, Jo Leysen

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen