Deze steen reageerde op mijn metaaldetector. Wat is het?

Patrick, 51 jaar
17 april 2021

Antwoord

Beste Patrick

Ik neem aan dat de detector op de steen reageerde en niet andersom. smiley

Stenen vanaf foto's determineren kan lastig zijn, maar in dit geval gaat het om een roze graniet. Dat is een gesteente dat diep in de aarde vanuit een heet magma stolt. Het bestaat typisch uit de volgende mineralen: roze kaliveldspaat, witte plagioklaas, glazige kwarts en en zwarte biotiet. Misschien zit er ook wel wat magnetiet in, waarop uw detector dan reageerde.

Graniet komt in België en Nederland nauwelijks aan de oppervlakte voor, maar de steen kan ook als ballaststeen vanuit Scandinavië in een zeehaven terecht zijn gekomen, door een rivier uit Frankrijk getransporteerd zijn, of via de kofferbak van een auto vanuit de Alpen tot hier geraakt zijn...  Het hangt er dus vanaf waar u de steen gevonden heeft. Laat het graag even weten.

Reacties op dit antwoord

  • 24/04/2021 - Patrick (vraagsteller)

    Beste prof. Robert Speijer Hartelijk dank voor de moeite die u heeft genomen om mijn vraag te beantwoorden. Ik heb deze steen gevonden in noord-Drenthe op 20 cm diepte in een weiland. Vr.gr. Patrick

  • 24/04/2021 - Robert (wetenschapper)

    Beste Patrick Dat is belangrijke informatie, want dan gaat het met zekerheid om een zwerfsteen van graniet die tijdens een glaciaal maximum ("ijstijd") met een enorme gletsjer vanuit Scandinaviƫ in Nederland terecht is gekomen. De steen is dus eigenlijk een klein neefje van de enorme zwerfstenen van de hunebedden.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Robert Speijer

Geologie - Paleontologie - Paleoklimatologie. Geologie studeer je in Leuven!

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen