Wat voor worm kruipt er over het raam?

Maryam, 22 jaar
10 april 2021

Hallo,
Ik zag deze vreemde wormachtige kruipen over het raam, aan de buitenkant gelukkig. Het is bruin van kleur, heeft geen pootjes en was een beetje doorzichtig. Ik heb het nog nooit eerder gezien, ben enorm benieuwd naar wat dit is.
Alvast bedankt!

Antwoord

Beste Maryam,

dit lijkt mij een emelt, een larve van een langpootmug. Emelten zijn pootloos, grijs-bruin van kleur en worden tot wel 45mm lang. Aan de achterzijde van het lichaam zijn 6 typerende uitsteeksels te vinden. Hun vraatzuchtigheid kan aanzienlijke schade opleveren in particuliere tuinen (vooral gazons), sportvelden en landbouwgronden. Het kan ook voorkomen dat de emelten in of nabij woningen aangetroffen worden. Meestal zijn ze dan afkomstig van een plat dak of een dakgoot met een sterke mos begroeiing of een laag bladeren. Mogelijk is deze emelt op die manier op het raam tercht gekomen?
Hoe kun je grote aantallen emelten vermijden? Houd het gazon in een zo goed mogelijke conditie, bijvoorbeeld door regelmatig te beregenen en maaien, en voorkom mosgroei. Ook mosgroei in dakgoten en op platte daken dient door een verbeterde waterafvoer te worden voorkomen. Daarnaast moeten bladeren verwijderd worden om verstoppingen tegen te gaan.

Vriendelijke groet

Jochem

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. ir. Jochem Bonte

Identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen