Is er een komeet op ramkoers met de Aarde?

theo, 53 jaar
4 april 2021

Ik heb jaren geleden eens ergens gelezen of gehoord, dat er een komeet onderweg is naar de aarde, die over honderden jaren pas aankomt. En dat in ieder geval de VS overwegen om daar een raket op af te sturen om deze komeet kapot te maken. Is dit waar?

Antwoord

Beste Theo,

 

Dat klopt de komeet 101955 Bennu genoemd naar een Egyptische god. Volgens de laatste berekeningen is er een kans dat Bennu de aarde raakt van 1 in 24 000 op 25 september 2175 en aan kans van 1 in 11 000 op 24 september 2196.

NASA heeft de satelliet OSIRIS-Rex (ook een Egyptische god) naar Bennu gestuurd om meer data te verzamelen zodat de baan beter berekend kan worden.

Als de komeet echt een gevaar blijkt te zijn gaan we die niet kapotschieten want de kleine brokstukken kunnen nog steeds een enorme impact hebben op de aarde. We kunnen dan bijvoorbeeld een deel van de komeet proberen wit te schilderen want de extra lichtdruk van de zon op dit witte oppervlak zal de baan ven de komeet genoeg veranderen om een impact te vermijden.

 

Met vriendelijke groeten,

Robbe

Reacties op dit antwoord

  • 02/05/2021 - theo (vraagsteller)

    Bedankt voor je antwoord. Maar zouden ze hem kunnen in inkapselen? Indien deze komeet bijvoorbeeld de grote heeft van een auto? En vervolgens mee terug naar de aarde brengen? Of naar een andere veilige plek brengen?

  • 03/05/2021 - Robbe (wetenschapper)

    Dag Theo, In theorie zouden we hem kunnen inkapselen in de praktijk lijkt me dit niet haalbaar. Met onze huidige technologische mogelijkheden kost het ons tussen de 10 a 400 miljoen om een satelliet te lanceren en dit is meestal een satelliet ter grootte van een wasmachine in een baan rond de aarde. De koste en moeite om genoeg materiaal in de interplanetaire ruimte te krijgen om een komeet mee te bedekken zijn enorm. Zelf één ter grootte van een auto. Hem inkapselen zou hem ook alleen maar meer massa geven en nog gevaarlijker maken. De impact van een komeet is niet groot omdat hij van een zacht of hard materiaal is gemaakt maar omdat hij van heel hoog uit de ruimte continue wordt versneld door de zwaartekracht tot hij neerkomt. Hem terugbrengen naar de aarde zou daarom een enorm risico zijn. Buiten de aarde atmosfeer is er geen luchtdruk om objecten mee te vertragen. Je zou de komeet dus in een heel precieze baan moeten brengen rond de aarde waar hij vertraagd door verschillende keren rond de aarde te draaien in de aardatmosfeer. Een andere veilige plek zoals de komeet laten neerstorten op de zon is een betere optie maar ook de moeite niet waard. Het is heel moeilijk om te vatten hoeveel lege ruimte er is in het zonnestelsel waar een komeet veilig kan rondvliegen. Ik raad je dit filmpje aan om https://vimeo.com/139407849 je een beter idee geven. Met vriendelijke groeten, Robbe

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen