Ego power plus heeft tuinmachines met een 56 volt batterij. Levert dit een gevaar op voor elektrocutie?

Pierre, 74 jaar
23 maart 2021

Antwoord

Het antwoord  op deze vraag staat vermeld in het AREI (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties), zie link https://economie.fgov.be/nl/publicaties/algemeen-reglement-op-de è boek 1 editie 2020.

Daar zie je dat een wisselspanning van 25 volt gevaarlijk is in droge toestand van je lichaam en dat een gelijkspanning van 60 volt gevaarlijk is. Bij natte toestand is 6 à 12 volt wisselspanning en 20 à 30 volt gelijkspanning gevaarlijk en kan leiden tot elektrocutie.
Dat betekent dus dat een 56 volt batterij aanraken in droge toestand van je lichaam nog net geen elektrocutie kan veroorzaken.

Elektrocutie hangt inderdaad af van de toestand van het menselijk lichaam. We spreken van BB1, BB2 en BB3 toestand. Dit heeft te maken met droge toestand, vochtige toestand en ondergedompeling in water van de huid. Vb : voel aan een 9 volt batterij met je vingers en je voelt niets, voel met je tong en je voelt prikkeling. Bij 9v voel je de elektrische stroom, maar is nog geen elektrocutie. En je zou dus best niet met je tong aan zo'n 56 volt batterij likken.

Elektrocutie is een schadelijke elektrische stroomdoorgang door het menselijk lichaam met de dood tot gevolg. Je kan elektrocutie vermijden door te zorgen dat aanraking niet mogelijk kan zijn of door lekstromen te dedecteren en een veiligheid in werking te zetten (bv. stroomverliesschakelaar).

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen