Als alles wat in de buurt van de zon komt smelt, zou Neptunus dan ook smelten?

Abigail, 11 jaar
12 maart 2021

Antwoord

Eerst misschien nog eens je vraag herlezen. 'Als alles dat in de buurt komt van de zon smelt,' dan kan het niet anders dan dat Neptunus dan ook smelt, want Neptunus behoort tot dat 'alles'.

Wat zou er gebeuren indien Neptunus heel dicht bij de zon zou komen? Het hangt ervan af hoe dicht. Als ze heel dicht kwam, en langs het oppervlak van de zon zou scheren, is het waarschijnlijk dat ze uiteindelijk in de zon zou wegzinken, en door de grote hitte binnen de zon helemaal zou vergassen. Verder van de zon, is het steeds minder heet, en het hangt dus van de afstand tot de zon af wat er zou gebeuren. 'Smelten' is dan wellicht niet het goede woord, want alleen ijs (of in het algemeen een vaste stof) kan smelten, en Neptunus bestaat aan de buitenkant uit gas. Dat gas zou dus dan een stuk warmer zijn dan het vandaag is, ver van de zon. Warm gas heeft de neiging op te stijgen. Het is dan niet uitgesloten dat - dicht bij de ster - de Neptunus dat gas geleidelijk aan verliest, tot uiteindelijk enkel de vaste kern van de planeet overblijft. Het kan dan inderdaad dat die vaste kern gedeeltelijk of helemaal vloeibaar wordt. Het hangt ervan af hoeveel gas de planeet verliest, en hoe lang het proces al bezig is.

Er is weinig of geen kans dat Neptunus ooit dicht bij de zon zal komen. Maar bij andere sterren vinden we wel Neptunus-achtige planeten dicht bij hun ster. En die blijken dan nog steeds hun gas te hebben behouden, maar met temperaturen tot meer dan 1000 graden. En wat we ook vaak vinden, zijn vaste of vloeibare planeten, die zwaarder zijn dan de Aarde, en die men super-aardes noemt. Misschien zijn dat Neptunussen die hun gas verloren zijn, maar zeker weten doen we het niet.

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw