Is het schadelijk wanneer voeding lang warm gehouden wordt in aluminiumschaaltjes?

Josiane, 56 jaar
5 maart 2021

Sinds maart 2020 laten wij warm eten bij ons thuis komen. Men brengt dat warm rond 10u30, we laten dat staan tot een uur of 13u en dan eten we dat op. Al die tijd staat het eten warm in een aluminium schaaltje. Kan dat kwaad voor de gezondheid? Want ik heb gehoord van zoiets als alumiummigratie.

Antwoord

De schaaltjes zijn volkomen veilig om eten in te bewaren. De temperatuur van het voedsel is niet zo hoog dat migratie zal optreden. Warm voedsel bewaren in plastic is een ander verhaal, hierbij kunnen wel molecullen migreren van de plastic naar het voedsel. Dit is trouwens ook het geval bij PET-flessen. Zet maar eens de PET-fles met water in de zon, je 'proeft' de chemicaliën die uit de PET-fles zijn gemigreerd.
Migratie van chemicaliën is 1 aspect bij het gebruik van aluminium schaaltjes. De gecreëerde afvalberg met al die wegwerpverpakkingen is een ander verhaal. De productie van alumium schaaltjes vraagt ook enorm veel energie en heeft grote milieubelasting, het is wel zonde om deze slechts 1 dag te gebruiken en dan weg te gooien... Gooi deze alvast bij de PMD en hopelijk worden de schaaltjes geercycleerd.

Streef er naar als consument om herbruikbare verpakkingen te gebruiken. Ga met jouw glazen, stalen recipiënten naar de winkel, gebruik hervulbare water flessen en vul deze met kraantjeswater. 
Als consument denken we aan onze gezondheid, denk ook aan de gezondheid van de natuur, want een vervuild leefmilieu heeft grote gevolgen op de gezondheid van de mens.

Dank om met respect aan moeder Aarde te denken.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen