Hoe komt het dat we verschillende oogkleuren hebben?

J, 12 jaar
28 februari 2021

Ik zou graag willen weten waarom mensen verschillende oogkleuren hebben. En ik heb ook gehoord dat sommige mensen twee verschillende oogkleuren hebben, hoe komt dat?

Antwoord

Oogkleur is, hoe kan het ook anders, genetisch bepaald. Er zijn 10-tallen genen die de oogkleur bepalen (>10, o.a. OCA2, HERC2…). Sommige van deze genen zitten op de geslachtschromosomen (het X en Y chromosom dat bepaalt of je mannelijk of vrouwelijk bent) en sommige op de autosomen (= niet geslachtschromosomen).

Als je even rondkijkt zie je verschillende oogkleuren variërend van grijs, bruin, groen, blauw, donker, licht,...

De oefeningen waarin gewerkt wordt met blauwe en bruine oogkleur en waarbij bruin dominant is zijn genetisch niet correct, net door deze veelheid aan genen en ook de daaruit voortkomende fenotypes = de verschillende oogkleuren. Soms denkt men dat je de oogkleur kan gebruiken als vaderschapstest, maar dat doe je beter niet.

Soms zie je ook iemand met meerdere kleuren in eenzelfde oog of gewoonweg twee verschillende oogkleuren, dat laatste noemt men heterochromie = "verschillende" "kleur".

Genetisch kan je verschillende oogkleuren krijgen doordat een gen op een X chromosoom in een van de twee ogen aan of af staat. Als je gaat zoeken naar foto's van bekende mensen zoals Jane Seymour, Dan Ackroyd, Christopher Walken dan vind je daar wel voorbeeldjes van terug. De zanger David Bowie had echter twee verschillende oogkleuren doordat een van zijn ogen beschadigd werd, een van zijn irissen was daardoor ook groter (het gekleurde rondje in het wit van je oog heet de iris en in die iris zit een gat en dit gat kan veranderen afhankelijk van het licht) .

Oogkleur is net als huidskleur en haarkleur bepaald door verschillende genen (tenzij je natuurlijk je haar kleurt of gekleurde lenzen gebruikt).

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw