Waarom is er een 'vlam' vooraan op een raket op het moment dat deze onze atmosfeer verlaat?

Fran├žois , 17 jaar
14 januari 2021

Dit fenomeen is te zien in de film 'First Man'. https://www.youtube.com/watch?v=9LzDdfcNsXo van 2:47-2:50

Antwoord

Wat u ziet omstreeks 2m50s in het filmfragment is het afstoten van de eerst trap. Eens die leeg is wordt de afgestoten zodat de motoren van de 2de trap vrijkomen. Op het einde ziet je ook de verbindingsring tussen de eerste en de tweede trap wegvliegen. Kort daarna komt de 2de trap in actie.

Grote raketten zoals deze Saturn V waren meertraps gebouwd omdat anders op de duur te veel dood gewicht moest worden meegestuwd.

De 'vlam' is dus niet vooraan maar zowat halfweg, en het is ook niet mogelijk te zeggen "bij het verlaten van de atmosfeer" want de atmosfeer heeft geen duidelijke fysische grens.

Nadat de 2de trap leeg was werd ook die afgestoten en werd met behulp van de 3de trap een parkeer baan rond de Aarde bereikt (snelheid in die baan is 7.8 klm/s). Die 3de trap werd dan een tweede keer gebruikt om vanuit die parkeerbaan in een baan naar de Maan te versnellen (tot 11.2 km/s). Daarna werd de maanlander uit de 3de trap getrokken en werd die 3de trap ook afgestoten. Tijdens de reis naar de Maan werden er dus geen motoren gebruikt tenzij voor kleine minieme koerscorrecties zowat een keer per dag indien nodig.

De Apollo werd dus vanuit de parkeerbaan in feite naar de Maan "gegooid". Van de beginsnelheid van 11.2 km/s, of 40 000 km/u bleef noig slechts een paar duizend km/h over op de plaats waar de aantrekkingskracht van de Maan groter werd dan die van de Aarde. Vanaf dan 'viel' de Apollo weer gratis verder naar zijn baan rond de Maan.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen