Een vraag over CMV waarden tijdens de zwangerschap.

Elien, 33 jaar
29 december 2020

Op 12 weken deed ik een bloedanalyse en had ik een positief CMV IgG resultaat (33.9), aviditeit laag (0,36) en IgM was twijfelachtig (0.8). 10 dagen later deed ik een nieuwe bloedanalyse en gaf volgend resultaat: IgG positief (34.4), IgM weer twijfelachtig (0.7), aviditeit werd niet bepaald. Binnen 2 à 3 weken moet ik terug op controle en eventueel opnieuw bloedanalyse om verder te evalueren. Volgens deze resultaten zou het toch mogelijk een recente infectie van minder dan 3 maand geleden zijn en moet ik gewoon afwachten tot 20 weken of er eventueel congenitale afwijkingen te zien zijn op de echo. Mijn vorig bloedresultaat dateert van 3,5 maand voor mijn zwangerschap nu en was IgG en IgM negatief. Graag had ik een second opinion verkregen bij deze resultaten. Nu kan er blijkbaar niet veel over gezegd worden.

Antwoord

Beste Elien,

Een lage CMV IgG aviditeit is suggestief voor een doorgemaakte infectie van minder dan 3-4 maanden geleden. Dit maakt dat een lage aviditeit vinden op 12 weken zwangerschap zowel kan wijzen op een infectie vlak voor de zwangerschap als op een infectie helemaal in het begin van de zwangerschap. Zich baseren op de IgM om hier een onderscheid in te maken is moeilijk gezien IgM's soms lang kunnen persisteren na infectie bij sommige patienten (i.p.v. netjes af te nemen tot 0).

Het feit dat de 2e bloedafname hetzelfde beeld gaf is niet verwondelijk gezien het korte interval van 10 dagen tussen de bloednames. Een nieuwe bloedafname binnenkort zal hier mogelijk nuttiger zijn als de IgG aviditeit dan mogelijk gestegen is naar intermediaire of hoge waarden (meestal pas 5-6 maanden infectie). Door deze gegevens samen te leggen, kan er misschien meer duidelijkheid komen wanneer de infectie juist heeft plaats gevonden. Gezien dit bij jou echter blijkbaar vlak voor of na conceptie is gebeurd, is het echter ook mogelijk dat er geen sluitend antwoord kan gegeven worden aan de hand van de bloedbepalingen en zal een opvolging met echografie inderdaad verder uitsluitel moeten brengen. Bespreek dit gerust met je gynaecoloog: hij of zij kent jouw medisch dossier het best, het is tenslotte niet de bedoeling dat je tijdens de zwangerschap met vragen blijft zitten. Veel succes met het verdere verloop althans!

Vriendelijke groet,

Glenn Van den Bosch

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr.  Glenn Van den Bosch

Geneeskunde: microbiologie, bloedziekten, immunologie

Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
http://www.uantwerpen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw