Is er ooit al een wetenschappelijke analyse gebeurd van vloeistoffen uit geodes?

Hilde, 49 jaar
20 december 2020

Mijn vader is steenhouwer en kon een met vloeistof gevulde geode in een plaat Belgische blauwe hardsteen isoleren. Hij kon de verleiding niet weerstaan om eens te proeven van dit 'oerwater'. Ik vroeg me af of dergelijke vloeistoffen giftig/schadelijk zouden kunnen zijn en wens graag info over de chemische samenstelling.

Antwoord

Beste Hilde

Als het om een blauwe hardsteen uit België gaat, is het een kalksteen van het Onder-Carboon of Devoon. Dat wil zeggen dat het gesteente zo'n 340 tot 400 miljoen jaar geleden in een zee gevormd werd. Misschien werd de geode (holte) toen ook al gevormd, maar dat kan ook veel later geweest zijn. Oorspronkelijk zat er dan misschien ook zeewater in die holte.

Kalkstenen zijn echter altijd een beetje poreus. Dat wil zeggen dat water er langzaam maar gestaag doorheen kan trekken. Dat hele oude zoute water zal dan ook al lang vervangen zijn door min of meer zoet water, dat als regen op het land viel en de ondergrond in zakte waar het in het kalkgesteente terechtkwam. We spreken dan van grondwater. Grondwaterstroming kan zeer traag zijn en het water dat tot aan het proeven door uw vader in de holte opgesloten zat, zat misschien al honderden of duizenden jaren in het gesteente. Het water kan dus in zekere zin vrij ‘oud’ zijn, maar het is dus zeker geen oerwater uit de tijd van de vorming van het gesteente en/of van de geode.

Regenwater dat grondwater wordt neemt onderweg door oplossing elementen op uit het gesteente waar het doorheen stroomt. In een kalksteen is dat vooral calcium, maar het water zou ook sporen van andere elementen, zoals het giftige cadmium, kunnen bevatten. Ik verwacht echter niet dat de concentratie van die elementen hoog zal zijn.    

Reacties op dit antwoord

  • 03/04/2021 - Hilde (vraagsteller)

    Hartelijk dank voor uw verhelderende informatie. Wat een ongelofelijk boeiende en ontzagwekkende 'materie' ! Met vriendelijke groeten

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Robert Speijer

Geologie - Paleontologie - Paleoklimatologie. Geologie studeer je in Leuven!

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen