Hoe komt het dat we de planeten op verschillende hoogtes zien staan als we naar de sterrenhemel kijken?

Noah, 14 jaar
18 november 2020

Op school leren we dat de planeten van ons zonnestelsel allemaal rond de zon draaien in hetzelfde vlak. Zo vormt het zonnestelsel dus een soort platte schijf, maar hoe komt het dan dat als we naar een sterrenhemel kijken, we de planeten op verschillende plaatsten zien staan met diverse hoogtes?

Antwoord

Hoe we de sterrenhemel zien, hangt af vanop welke plaats wij op aarde ernaar kijken. Wij staan op het noordelijk halfrond, en zien dus het best die sterren die ook aan die kant staan van de evenaar. Iemand in het zuidelijk halfrond ziet de sterren van de zuidelijke hemel beter dan wij.  Zo komt het Zuiderkruis, een mooie configuratie die erg zuidelijk is, voor hen prominent boven de horizon, maar wij zien die niet. Anderzijds kan men vanaf de Zuidpool de Grote Beer nooit zien.

Het vlak van de planeten - waarbij de planeten dus min of meer bij aansluiten (het is een schijf eerder dan een vlak) - maakt een hoek van 23 graden met onze evenaar. Maar de planeten bewegen in hun baan, dus van ongeveer een 25-tal graden onder de evenaar tot ongeveer een 25-tal graden erboven. Wanneer we een planeet 's nachts kunnen zien, hangt uiteraard af van waar ze staat in haar baan: we zien ze best 's nachts als ze aan de andere kant van de zon staat als wijzelf. Dat is nu het geval voor Mars, die zich bovendien in een plaats in haar baan bevindt die vrij hoog aan de hemel is voor waarnemers in het noordelijk halfrond. Daarom zien we thans Mars (in het begin van de nacht in het oosten, en later in het zuiden) beter dan de nochtans grotere Jupiter die 's avonds te zien is, maar lager aan de hemel in het zuidwesten.

Dat we dus de planeten op verschillende hoogtes zien, doet niets af van het feit dat ze allemaal in een vlak bewegen, maar heeft alles te maken met het feit dat wij ze zien vanop een bolvormige aarde.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen