Hoelang zal een vaccin ons beschermen tegen Sars-cov-2 en beschermt het ook tegen eventuele mutaties van het virus?

Lutgard, 41 jaar
4 november 2020

Het is momenteel dacht ik niet duidelijk hoe lang immuniteit tegen Sars-cov-2 (via antistoffen of T-cel immuniteit) ons beschermt tegen een nieuwe infectie. Ik heb hierover 3 vragen. Ten eerste: is er intussen al meer duidelijkheid hoe lang blootgestelde mensen immuun zijn? Ten tweede: zal een vaccin ons ook maar voor die beperkte periode beschermen? Ten derde: je hoort soms dat er al mutaties van het Sars-cov-2 circuleren; zal een vaccin ook tegen deze mutaties beschermen? heel erg bedankt ! Lut

Antwoord

Hoe lang een vaccin zal beschermen weet je maar pas nadat het is toegediend aan een voldoende grote populatie. Dat zullen we maar ter vroegste weten in 2022. Men denkt dat er voor het vaccin van Pfizer 2 dosissen nodig zullen zijn (bedenk dat voor andere aandoeningen zoals hepatitis B ook meerdere injecties nodig zijn).

Dat antistoffen na een infectie al na maanden dalen geeft de indruk dat de immuniteit vrij snel verloren gaat. Er zijn echter aanwijzingen dat de T-cel immuniteit langer blijft bestaan. Het bepalen van dit type immuniteit is echter niet zo simpel: ook hier zal de tijd ons meer leren.

Mutaties veranderen het virus: hoe groter de mutatie, hoe mnder bescherming een vaccin biedt. Ook dat is iets wat we goed moeten opvolgen.

Als je de huidige epidemie vergelijkt met de Spaanse griep (en ook meer recente epidemieën), dan is het verrassend hoe snel het genoom van het virus werd ontrafeld, hoe snel de kennis betreffende de epidemie toeneemt en hoe snel een doeltreffend vaccin werd ontwikkel (normaal is dat >10 jaar).

Ondanks alle onzekerheden zijn we bevoorrecht.

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen