Wat is de betekenis en de etymologische achtergrond van het woord 'kafaat'?

Hans, 32 jaar
4 november 2020

Antwoord

Beste Hans,

Ik vermoed dat je het woord "kafaat" bedoelt dat in de naam van enkele Vlaamse cafés voorkomt, bijvoorbeeld 't Kafaat in Lier, 't Kaffaat in Heverlee, 't Kafaet in Waregem. Het gaat om een poging om het Franse woord café te vernederlandsen. Het Franse woord café is waarschijnlijk via het Italiaans caffè (= koffie) uit het Turks kahve en verder uit het Arabisch qahwa overgenomen.

En hoe kun je van café kafaat maken. Ik vermoed dat het zo gegaan is. De Franse naam René is ontstaan uit Latijn Renatus, Aimé uit Amatus. Wij gebruiken in Vlaanderen wel eens Renaat en Amaat i.p.v. René en Aimé. En zo is er wellicht iemand op het idee gekomen om van café kafaat te maken, hoewel er natuurlijk nooit iets als cafatus bestaan heeft.

Ik vind op het internet verwijzingen naar Leuvense studententaal. Het zou dus best kunnen dat het om een studentikoze vondst ging: voor de grap van café kafaat maken naar analogie van Amaat (uit Amatus met in het Frans Aimé) en Renaat (uit Renatus met in het Frans René).

Met hartelijke groet,

Peter Debrabandere

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Docent Peter Debrabandere

Nederlands Specialismen: Nederlands (algemeen), Nederlands in Belgiƫ (Belgisch-Nederlands), Standaardnederlands, taalnormen, taalzorg, taaladvies

Katholieke Hogeschool Vives
Doorniksesteenweg 145 8500 Kortrijk
http://www.vives.be

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen