Hoe zit het met de voeten van Jezus aan het kruis?

Willem, 56 jaar
24 oktober 2020

In de vroege Middeleeuwen werd Jezus aan het kruis steeds afgebeeld met de voeten naast elkaar gespijkerd. Op een bepaald moment (tot op heden) is dit de linkervoet op de rechter.
1. Wanneer kwam daar verandering in?
2. Heeft dit een bepaalde symboliek?

Antwoord

Het heet 'triclavianisme' (drie-nagel-leer) en ontstond als iconografische traditie in het 13de eeuwse West-Europa. De symboliek was waarschijnlijk die van het heilige getal drie, want wanaf die periode onstonden ook wapenschilden met drie nagels (Saint-Sauveur op het kanaaleiland Jersey, Drahovce in Slovakije) en een verering van spijker-relieken (waarvan er een 30-tal waren, o.a. vandaag nog in Aken, Trier, Bamberg, Siena, Milaan en Rome).

Leuk om weten is dat de 19de eeuws theoloog George Stanley Faber beweerde dat paus Innocentius III die 'drie-nagel-leer' als een Albigenzische ketterij veroordeelde, en bepaalde dat Christus door elke voet apart was genageld (en een speerwonde in de rechterzijde), maar Faber leverde geen bewijs voor die bewering. Integendeel, op de iconografie zijn er vanaf die periode overal gekruisigde Christussen te zien met drie spijkers, eerder dan de vier vóór die periode.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen