Wat zijn de grenzen van onze tijdsbubbel?

Marc, 49 jaar
28 september 2020

Als je in een zwart gat zit gaat de tijd oneindig veel sneller vooruit dan elders in het heelal. De kleinste deeltjes die we kennen zijn op verschillende plaatsen op dezelfde tijd. Dit kan volgens mij enkel als je een andere tijdsrekening neemt. Is het niet gewoon zo dat dit 2 toestanden zijn waar onze tijds bubbel eindigt maar dat wij dit niet kunnen bestuderen omdat het buiten of op de grens van onze waarneming van onze "tijd" valt.

Antwoord

Ik ben niet zeker dat ik u goed begrijp.  Het begrip 'tijdsbubbel' is me niet echt bekend.  En door ernaar te googelen is het me niet duidelijker geworden.  Wat ik wel min of meer begrijp, is onze 'tijdshorizon', dat is het stuk heelal van waaruit we sinds het ontstaan van het universum causaal contact mee kunnen gehad hebben.  Een sfeer rondom ons met een straal van zowat driemaal meer lichtjaren dan het universum oud is.

In een zwart gat gaat de tijd niet sneller, maar trager vooruit dan elders.  De stelling dat deeltjes op verschillende plaatsen tegelijk kunnen zijn, betekent vooral dat we hun juiste plaats nooit helemaal nauwkeurig kunnen kennen, en dat we op die kleine niveaus eerder in termen van waarschijnlijkheden moeten spreken.  In die zin hebt u gelijk dat we het niet precies kunnen bestuderen omdat het 'buiten de grens van onze waarneming valt'.

Reacties op dit antwoord

  • 15/10/2020 - Marc (vraagsteller)

    Dank u voor uw antwoord. Hiermee wordt het weer een beetje duidelijker voor mij.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen