Wat is de 'transferrineverzadiging'?

Scharon, 31 jaar
20 september 2020

Beste

Uit mijn bloedonderzoek kreeg ik dergelijke waarden terug. Ik kamp al redelijke tijd met gewrichtsproblemen, dikkere kuit enzo. De dokter wijt alles aan stress.

Nu blijk ik een lagere transferrineverzadiging te hebben. Wat kan dit betekenen? De dokter heeft namelijk niet echt de ‘spoed’ om mijn vraag te willen beantwoorden

Antwoord

Beste Scharon,

transferrine is een eiwit dat ijzer transporteert in het bloed (er zijn er nog een paar andere die dat doen).

Een lagere transferrineverzadiging wil zeggen dat er percentueel gezien minder ijzer aan uw hoeveelheid transferrine hangt dan verwacht wordt.

Zelf kijk ik in een bloedname naar twee andere zaken om te kijken of iemand ijzer moet bijnemen. Mogelijk doet uw dokter hetzelfde en vindt hij transferrine niet zo relevant.

Ten eerste de hoeveelheid ferritine, dit is de ijzervoorraad. Als die laag staat heb je een aanwijzing dat je al lang te weinig ijzer binnen krijgt, of al lang teveel ijzer verliest door bv. bloedingen.

Ten tweede het hemoglobine: het eiwit in de rode bloedcellen dat gemaakt uit o.a. uit ijzer, en dat je nodig hebt om zuurstof te vervoeren. Als dat te laag staat hebben mensen vaak een tekort aan ijzer of aan andere vitaminen.

Conclusie: transferrine is vooral nuttig om 'alles te weten' over de ijzerhuishouding, maar meestal niet zo relevant voor het inschatten van wat je moet doen als dokter.

Vriendelijke groeten,

dr Bert Leysen

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Bert Leysen

Huisartsgeneeskunde Palliatieve zorg

Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
http://www.uantwerpen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen