Vanop het 6de verdiep zie ik in de verte de zee. Als ik door mijn raam kijk, liggen de schepen precies even hoog als waar ik sta. Hoe kan dat?

Willy, 70 jaar
3 september 2020

Antwoord

Beste Willy,

Dat is een interessante waarneming en er zou een eenvoudige verklaring voor kunnen zijn. Als je naar de schepen kijkt, denk je dat je recht vooruit kijkt, maar in werkelijkheid blijk je een heel klein beetje naar beneden te kijken, onder een hoek van minder dan één graad. Dat verschil kan niemand met het blote oog bepalen.

Stel dat de schepen op een afstand van 2,5 kilometer op zee liggen en je kijkt er onder een hoek met een hellingsgraad van 1% (<0,5 graden) naar, dan kijk je in werkelijkheid 25 meter naar beneden. Dat zal ongeveer overeen komen met jouw 6 verdiepingen en dus lijkt de positie van die schepen even hoog. 

De kromming van het aardoppervlak maakt het natuurlijk iets complexer, maar dat speelt op een afstand van slechts 2,5 km geen wezenlijke rol.   

Echter, ik kan niet uitsluiten dat het nog veel comlexer is. Heb je al eens aan een andere bewoner gevraagd of die hetzelfde ervaart? Misschien ziet die persoon het wel anders. Welke processen er zich allemaal in ons hoofd afspelen bij deze beeldvorming kan ik helaas niet zeggen, maar er zijn natuurlijk tal van vormen van optisch bedrog die ons ook op het verkeerde been zetten.

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen