In het begin van de uitbrekende pandemie sprak men over massa-immuniteit. Wat is daar nu nog van over?

Dave, 63 jaar
12 augustus 2020

Men was vol over de massa immuniteit. Hoe meer mensen covid 19 kregen Hoe groter de kans om verspreiding te hebben en ziek te worden. En nu... niemand heeft het er nog over.

Antwoord

De term is ook bekend als "herd-immunity" of groepsimmuniteit. Dit werkt goed bij bv. massale vaccinaties zoals bij polio en mazelen en waar de nevenwerkingen van het vaccin klein zijn. Als men eenmaal onder een bepaalde drempel van groepsimmuniteit komt werkt het principe niet meer. Die drempel verschilt van virus tot virus maar ligt doorgaans tussen 70% en 90%.

De regeringen van UK en Nederland rekenden aanvankelijk op dit effect maar zijn - bij snel stijgende cijfers - er vrij snel van afgestapt. Teveel ernstig zieken en doden (veel meer dan bij een klassieke vaccinatie).

Zweden heeft bij een relatief kleine bevolking toch ook vrij hoge cijfers dankzij een los beleid. Klaarblijkelijk rekende men daar ook dit fenomeen.

Groepsimmuniteit zal zeker een grote rol spelen als er een vaccin tegen Covid-19 beschikbaar komt (tenminste als het voldoende effectief is en niet al te veel bijwerkingen heeft en de immuniteit lang genoeg aanhoudt).

Reacties op dit antwoord

  • 17/08/2020 - Dave (vraagsteller)

    Dank je wel voor het heldere antwoord .

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen