Waarom spreekt men van goede en slechte cholesterol?

Willy, 72 jaar
20 juli 2020

Ik dacht dat er eigenlijk maar één soort cholesterol bestaat: C27H46O, en dat HDL en LDL stoffen zijn die deze cholesterol aanvoeren of wegbrengen. Zou men niet beter spreken van goede (HDL) en slechte (LDL) lipoproteïnen?

Antwoord

Het is inderdaad zo dat er maar een soort cholesterol bestaat. Je hebt die nodig voor celmembranen en tal van hormonen. Ze wordt aangevoerd naar de cellen via een lipoprotein LDL (low density liporotein - de zogenaamd slechte) en het teveel wordt afgevoerd vial HDL (high density lipoprotein - de zogenaamd goede).

Beide zijn nodig, dus de termen "slechte cholesterol" en "slechte lipoproteinen" zijn ongelukkig gekozen. Wat belangrijk is zijn de hoeveelheden en de verhoudingen van elk.

Bovendien bestaan van elk type verschillende subklassen met verschillende effecten zodat het bovenstaande een oververeenvoudiging is. De grootte van de partikels hebben hierin een belang. Kleine LDL partiikels zijn gevaarlijker dan grote partikels. Bovendien is er een derde speler: de triglyceriden (in chylomicronen en VLDL) die ook een rol spelen.

Wat je kan stellen is: het LDL mag niet te hoog oplopen en het HDL mag niet te laag liggen. Bovendien zou de hoeveelheid HDL best minstens 1/4 zijn van het totaal cholesterol. Zoals een oud premier het eens stelde: trop is teveel.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen