Kunnen we onze hersenen vervangen door een kunstbrein? (zie ook de context)

Thibault, 22 jaar
13 juli 2020

Hallo,

Mijn grootvader zijn 2 nieren werkten niet meer zo goed dus werd hij geopereerd en kreeg hij een nieuwe nier. Doordat de nieuwe nier efficiënter werkte dan de 2 oude nieren verdwenen de 2 nieren in het lichaam. Nu vroeg ik mij af moest je een artificieël brein kunnen maken dat efficiënter werkt en elektrische signalen beter geleidt en de hersenen met elkaar zou verbinden zouden de biologische hersenen verdwijnen net zoals de 2 nieren? Is die persoon dan nog dezelfde persoon als al zijn gevoelens, ideeën, kennis overgenomen wordt door een kunstbrein? Niets wordt eigenlijk gedwongen de natuur kiest de meest efficiënte weg, herinneringen worden opgevraagd uit de oude hersenen en opgeslagen in de nieuwe omdat de geleiding efficiënter is ernaar vlotter verloopt bijgevolg worden de oude hersenen niet meer geprikkeld en sterven ze af.

Bedankt,
Thibault

Antwoord

Eerst een biologisch antwoord: de huidige netwerken zijn onvoldoende om de capaciteit van het menselijke brein te evenaren (> 10 miljard zenuwcellen met elk tienduizenden verbindingen en een hoog aanpassingsvermogen).

Een wereldbeschouwlijk antwoord: we weten dat de hersenen de zetel zijn van ons bewustzijn maar we weten nauwelijks wat bewustzijn is (sommigen denken dat het een illusie is), noch hoe de relatie tussen de hersenen en het bewustzijn is (dit hangt samen met de vraag: is er leven na de dood? Het verhaal van hoe God de mens geschapen heeft kan hier leerrijk zijn).

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen