Waarom wordt je huid bleek als je ziek bent?

Michelle, 9 jaar
24 juni 2020

Antwoord

Beste Michelle,

Er zijn verschillende redenen waarom mensen bij het ziek worden blekere huid kunnen hebben.

Zo kan het bijvoorbeeld dat mensen een beetje bloedarmoede hebben bij het ziek zijn. Dat betekent dat ze te weinig rode bloedcellen hebben, waardoor het bloed een beetje "bleker" wordt. Hier moet dan gezocht worden hoe dit tekort kan aangevuld worden.

Veel frequenter gaat het echter om een mechanisme waarbij het lichaam de bloedvaatjes in de huid wat meer gaat dichtsnoeren, waardoor er minder bloed door de huid gaat. Dit zorgt ervoor dat je de warmte van je bloed niet via de huid gaat verliezen. Op die manier blijft de warmte en het bloed allemaal binnenin voor je inwendige organen. Zeker als je koorts hebt zal dat gebeuren, want dan wil je lichaam je temperatuur nog meer omhoog krijgen, dus op dat moment wil je lichaam zo weinig mogelijk warmte verliezen via je huid. Dat kan gepaard gaan met rillingen, waardoor je spieren gaan werken en nog eens warmte bij maken. Als je temperatuur zakt word je dan helemaal rood, om net veel warmte te verliezen via je huid. Dan kan je ook gaan zweten. De verdamping van het zweet zorgt dan nog eens voor een verlies van warmte. En zo regelt je lichaam helemaal zelf, zonder dat je daarbij moet nadenken, je lichaamstemperatuur.

Als je daar nog meer wil over weten, kan je ook een stukje lezen over de temperatuurregeling van je lichaam. Wist je dat een deeltje van je hersenen daar de centrale thermostaat voor is? Vandaar vertrekken alle signalen die uiteindelijk je bloedvaten, je zweetklieren en je spieren zullen vertellen wat te doen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof Patrick Santens

Neurologie en neurowetenschappen. Neurodegeneratieve ziekten zoals Parkinson, Alzheimer. Cognitieve stoornissen en bewegingsstoornissen.

Universiteit Gent

http://www.ugent.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen