Hoe kunnen we aan groepsimmuniteit tegen covid-19 komen terwijl er ook regels zijn?

Chris, 35 jaar
26 mei 2020

Men wil dat iedereen zich aan de 'coronaregels' houdt zoals regelmatig handen wassen, hand geven en ander lichamelijk contact vermijden, tenminste 1.5 meter afstand van elkaar houden, sociale contacten beperken of vermijden terwijl men alle grote evenementen (concerten, sportwedstrijden, kermissen, jaarmarkten, bloemenmarkten) heeft afgelast. Maar men wil tegelijk dat er groepsimmuniteit komt in de bevolking. Naar schatting zou slechts 6% van de Belgische bevolking antilichamen tegen covid-19 hebben en dus immuun zijn of besmet zijn geweest met het coronavirus. Hoe gaat men aan deze groepsimmuniteit komen met deze geldende regels? En is het niet gevaarlijk om de regels volledig los te laten (tot er voldoende en goede vaccins beschikbaar zijn)?

Antwoord

Bij COVID-19 is het niet mogelijk om aan groepsimmuniteit te komen op een natuurlijke wijze zonder een groot aantal mensen ernstig ziek te maken (met eventueel overlijden). Je offert deze mensen dan ook op om groepsimmuniteit te bereiken. Niet erg ethisch.

Als er een werkzaam vaccin wordt gevonden kan dat helpen om groepsimmuniteit te bereiken (zoals bij polio, mazelen e.d.)

Reacties op dit antwoord

  • 29/05/2020 - Chris (vraagsteller)

    En de mensen die al antistoffen tegen covid-19 hebben of zouden krijgen, of de ziekte al hebben gehad en genezen zijn?

  • 20/07/2020 - Chris (vraagsteller)

    Vreemd dat dit bij de klassieke infecties o.a. verkoudheden, griep, buikgriep wel lukt om op natuurlijke wijze groepsimmuniteit te krijgen en bij covid-19 niet.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen