Hebben we zilvervisjes in onze badkamer?

Thomas, 31 jaar
24 mei 2020

Deze kleine beestjes komen wij regelmatig tegen op de muur in de badkamer. Wij vermoeden eerst dat het zilvervisjes waren maar hebben enige twijfel. Zijn deze insecten schadelijk? Is er enige behandeling om deze te voorkomen?

Antwoord

Beste Thomas,

Een analoge vraag werd eerder al gesteld op deze website. Klik hier om dat antwoord te lezen.

Neen dit is inderdaad géén zilvervisje. Heel typisch voor zilvervisjes (Lepisma saccharina) is dat ze aan het uiteinde van het achterlichaam drie lange "sprietvormige" aanhangsels hebben (zie foto in bijgevoegde link). Bovendien zijn zilvervisjes vooraan (kopzijde) duidelijk breder en versmalt het lichaam naar achteren toe. Deze kenmerken zijn niet aanwezig in jullie diertjes. Hoewel ik op je foto de afmetingen van het diertje niet kan inschatten, vermoed ik toch dat het om een diertje gaat dat hooguit een paar mm lang is. Een zilvervisje wordt echter gemakkelijk 8-12 mm lang en is daardoor iets gemakkelijker om te fotograferen. 

Ik denk dat jullie beestje in feite een springstaartje is (orde Collembola). Springstaartjes zijn meestel erg kleine insecten (al bestaat er twijfel of het echt wel insecten zijn) die kunnen wegspringen. Je ziet ze soms in bloempotten in huis als kleine witte stipjes die rondspringen als je de planten watergeeft. Dat de beestjes in je badkamer voorkomen is niet uitzonderlijk, want ze houden van een vochtige omgeving (waar bv. schimmels gemakkelijk kunnen gedijen).

Springstaarten vormen normaliter geen huishoudelijke problemen. Voor hun eventuele (maar wellicht onnodige) bestrijding kan je de links consulteren, inclusief eerdere vragen voor "Ik heb een vraag".

Met vriendelijke groeten,

Thierry Backeljau

  

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen