Zal de coronapandemie pas verdwijnen als er een vaccin is?

Chris, 35 jaar
23 mei 2020

Ik heb gelezen dat de enige oplossing tegen de coronapandemie een vaccin zou zijn maar dat de eerste vaccins pas klaar zijn ten vroegste in de zomer van 2021. Wellicht zouden de regels (afstand houden, sociaal contact vermijden, het versoepelen/verstrengen van de regels, evenementen afschaffen... tot dan of langer gelden. Zou de coronapandemie dan pas of later verdwijnen? Is een vaccin echt de enige oplossing? En wat zou er gebeuren als er nooit een vaccin zou komen? Daarnaast is er bij mij elke dag de angst om zelf covid-19 te krijgen, om zelf in het ziekenhuis terecht te komen, eventueel beademd moeten worden, om vroegtijdig te sterven en om blijvende lichamelijke schade over te houden aan dit virus.

Antwoord

Met een goed vaccin wordt COVID-19 goed onder controle te houden. Zonder een goed vaccin zal het virus onder de mensen blijven en zullen we er mee moeten leren omgaan. Door deze harde werkelijkheid zullen we waarschijnlijk anders moeten gaan leven - zoals je zelf schrijft.

Reacties op dit antwoord

  • 02/07/2020 - Chris (vraagsteller)

    Het lijkt of we nog jaren met de covid-19 epidemie zullen moeten leven. Nog jaren voorzichtigheid en de regels handhaven. En er zijn nu al mensen die de regels aan hun laars lappen. Tot hiertoe hebben we hier goed de regels opgevolgd en volgehouden. Dat volhouden is iets waar sommigen het moeilijk mee hebben.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen