Mijn waterfilter krijgt groene aanslag op de wanden, stenen en in filter. Kan ik dit vermijden?

Isabelle, 52 jaar
21 mei 2020

Ik heb een waterfilter. Na een tijdje heb ik groene aanslag op de wanden, in de filter en op de stenen. Alles grondig gereinigd, nieuwe filter en stenen geplaatst. Na enkele maanden hetzelfde probleem. Hoe kan ik dit vermijden? Kan ik de stenen ter mineralisatie, in water met azijn doen om ze te kunnen hergebruiken? Idem filter? moet het toestel ook met azijnwater gereinigd worden? Bij voorbaat dank!

Antwoord

Beste Isabelle, De groene aanslag in je waterfilter wordt veroorzaakt door algen die beginnen groeien als er voldoende licht is. Dat is in principe niet alarmerend. Maar sommige algen kunnen toxisch zijn, dus daarom is het best om ze te verwijderen van zodra je ze ziet. Je kan dat doen door het toestel binnenin goed te reinigen. Ik zou dat zelf doen met een sponsje en met water en afwasmiddel, maar iets anders (azijn) kan uiteraard ook werken. Daarna plaats je je toestel op een plek met weinig rechtstreeks daglicht (weg van het raam) om de groei van nieuwe algen te remmen. Zelfs bij normaal gebruik kan je verwachten dat er een aanslag ontstaat na enkele maanden, omdat de actieve componenten uit de filter (onder andere actieve koolstof en zilver) na verloop van tijd uitgewerkt zijn. Dat gezegd zijnde, ons leidingwater in België is perfect drinkbaar en een filter is niet noodzakelijk. Flessenwater en leidingwater worden allebei even streng gecontroleerd en zijn even veilig. Als je de smaak van je leidingwater niet graag hebt, kan zo'n filter wel helpen om de smaak te verbeteren en flessenwater te vermijden. Maar voor de veiligheid of zuiverheid van het water hoef je geen filter te gebruiken!

Vriendelijke groeten,

Francis

Reacties op dit antwoord

  • 27/05/2020 - Isabelle (vraagsteller)

    Beste Francis, Bedankt voor je antwoord! Ik heb alles uitgewassen, de stenen met een borsteltje en tweemaal een waterbak laten filteren. Op de witte vilten, bovenaan filter, blijven knal groene vlekken aanwezig. Moet de ganse filter worden vervangen want het is gevaarlijk deze filter nog te gebruiken? Als een tikkeltje groen op een steen blijft zitten, gaat dat automatisch snelle (her)groei veroorzaken? Vroeger kraantjes water gedronken, maar mijn gehemelte zag er oranje van! Vond ik toch niet zo safe op lange termijn! Mvg, Isabelle

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen