Welke stenen vond ik met mijn metaaldetector?

Bernd, 21 jaar
18 mei 2020

Beste, ik was vandaag met de metaaldetector in het veld aan het zoeken en stoote op deze drie stenen. Ze werden alle drie aangegeven door de metaaldetector. Ze zijn zeer licht en zijn helemaal niet egaal. Daarnaast zijn er glinsteringen in de stenen. Hopelijk kunnen jullie er me wat meer over vertellen aangezien het hele veld vol lag en ik er slechts drie heb meegenomen. Groetjes, Bernd

Antwoord

Beste Bernd

Je vraag wacht al een maand op een antwoord en kennelijk heeft niemand een goede suggestie wat voor stenen het zouden kunnen zijn. Ik ook niet. Het geeft maar weer aan dat het correct determineren van een steen op basis van een foto niet eenvoudig is.

Om toch wat verder te komen zijn hier een paar manieren die geologen gebruiken om een gesteente te detemineren (er zijn er uiteraard meer):

1) Bepaal de massadichtheid van een steen. Weeg een steen en bepaal daarna het volume van de steen door hem in een maatbeker (een keukenexemplaar is goed genoeg) met water onder te dompelen. De toename van het watervolume is gelijk aan het volume van de steen. De massadichtheid bereken je door het gewicht (in kilogram) te delen door het volume (in liter). Als het een relatief lichte steen is, dan kom je op een getal kleiner dan 3 kg/liter uit. Als de steen poreus is en water opneemt is de bepaling natuurlijk wat onnauwkeurig.   

2) probeer met de steen op een glazen fles krassen te maken. Als er krassen op het glas komen, zitten er mineralen in de steen met een hardheid van 6 á 7 of hoger. Het algemeen voorkomende mineraal kwarts krast glas. Geen krassen --> geen harde mineralen.

3) Zet een veiligheidsbril op en sla met een hamer één van de stukken in twee. Zo krijg je een verse breuk te zien, in plaats van een verweerd oppervlak. Maak een goeie foto van het nieuwe breukvlak en plaats deze in een reactie op deze vraag (of maak een nieuwe vraag aan als dat niet kan).

Succes met de experimenten!

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Robert Speijer

Geologie - Paleontologie - Paleoklimatologie. Geologie studeer je in Leuven!

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen