Kan je de huidige coronapandemie met de Spaanse griep vergelijken?

Chris, 35 jaar
15 april 2020

De huidige coronapandemie wordt wel eens vergeleken met de Spaanse griep pandemie in 1918. Kan en mag dit vergeleken worden? Qua verspreiding, aantal doden, sterftecijfer, leeftijd van de dodelijke slachtoffers, symptomen, prognoses, maatregelen... Ik las dat bij Spaanse griep vooral jonge volwassenen zwaar getroffen werden (ernstig ziek en/of overleden zijn) door een overreactie van het immuunsysteem, ook wel cytokinestorm. Dat zou bij covid-19 ook voorkomen (overreactie immuunsysteem-cytokinestorm).

Antwoord

Het is nog te vroeg om deze vergelijking te maken, ook omdat het om een ander soort virus gaat. Wat gevolgen betreft staat dit virus wel dichter bij de zgn Spaans griep dan de klassieke jaarlijks terugkerende griep. Maar gevolgen en type virus zijn twee verschillende dingen.

De wijze van mutatie bij corona zou trouwens ook verschillen van deze van griep.

Bovendien verschijnen er rapporten waarbij iemand die de ziekte heeft doorgemaakt en antistoffen heeft, niet noodzakelijk beschermd is tegen een tweede aanval. Hopelijk is dat niet waar, maar we moeten afwachten. 

Ook wat betreft het vaccin moeten we afwachten of het werkt. In Oxford zijn de eerste testen al begonnen.

Reacties op dit antwoord

  • 21/05/2020 - Chris (vraagsteller)

    Of kan je de huidige pandemie met de Zwarte Dood (de pest) vergelijken?

  • 21/05/2020 - Chris (vraagsteller)

    Je mag alleen contact hebben met personen uit een andere bubbel en verder niemand anders. Bijvoorbeeld personen uit bubbel A mogen contact hebben met personen uit bubbel B. Personen uit bubbel C mogen contact hebben met personen uit bubbel D. Maar personen uit bubbel A en B mogen geen contact hebben met personen uit bubbel C en D.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen