Kan men covid-19 meermaals (na elkaar) krijgen?

Chris, 35 jaar
11 april 2020

Ik heb meermaals gelezen dat mensen die genezen zijn verklaard van covid-19 de ziekte een tweede keer kunnen krijgen en sommige patiƫnten na genezing opnieuw positief testen. Kan men dit twee keer (kort na elkaar) krijgen?

Antwoord

Als men antistoffen heeft tegen een bepaald virus, is men daartegen immuun. Soms levenslang (gele koorts, polio). Als het virus muteert (verandering van het genetisch materaal - zoiets als een ander masker opzetten zoals bij griep) is men tegen die gemuteerde variant niet beschermd. Daarom wordt een griepvaccin jaarlijke herhaald. Sommige virussen muteren niet, andere zo snel dat het vinden van een vaccin zelfs na tientallen jaren zoeken vruchteloos is (zoals bij HIV/AIDS).

Covid-19 muteert, maar hoe snel moet de toekomst uitwijzen. De snelheid van mutatie bepaalt hoe lang men beschermd is na ziekte of na vaccinatie (als het beschikbaar komt).

Het zou best kunnen dat als men vaccins weet te ontwikkelen men jaarlijks moet worden gevaccineerd om beschermd te blijven.

 

Positief testen is niet hetzelfde als ziek zijn. Dat is ook zo bij bacteriën. Men kan bijvoorbeeld drager zijn van de beruchte MRSA (een multi-resistente stafylococ) in de neus zonder er ooit last van te hebben. Het hebben van deze bacterie in een besmette operatiewonde is echter een drama. Positief testen als gezonde persoon betekent vooral dat men maatregelen moet nemen om anderen niet te besmetten.

Reacties op dit antwoord

  • 19/04/2020 - Chris (vraagsteller)

    Bijkomende vraag is wanneer we een vaccin tegen covid-19 mogen verwachten en of iedereen dan dit vaccin moet krijgen, of alleen de mensen die ook tegen griep gevaccineerd worden.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoƶrdineerd door EOS vzw