Kan men van covid-19 genezen?

Chris, 35 jaar
10 april 2020

In het dagelijkse nieuws gaat het steeds over het aantal bevestigde gevallen, aantal ziekenhuisopnames (intensieve zorg, beademing) en het aantal doden, maar niet over genezingen. Covid-19 lijkt een ongeneeslijke ziekte (geen vaccins, niemand heeft er weerstand tegen en geen medicijnen). Ook lijkt het of alle patiënten met Covid-19 ernstig ziek worden en ziekenhuisopname nodig hebben. En vreemd is dat er bij de doden ook jonge mensen waren. In ons land o.a. twee 40-jarige mannen, een 30-jarige verpleegster, een 25-jarige man en een 12-jarig meisje. Is het normaal dat er ook jonge mensen bij zijn? Is het mogelijk om van covid-19 te genezen? En zijn er ook mensen die geen ziekenhuisopname nodig hebben bij deze ziekte?

Antwoord

De meeste mensen genezen van Covid-19 zoals men geneest van een verkoudheid of een griep. Een minderheid moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Van deze groep moet ook niet iedereen naar intensieve zorgen. Nog minder mensen moeten worden beademd. Al die mensen die niet werden opgenomen of het ziekenhuis levend hebben verlaten kunnen als genezen worden beschouwd. 

Dat betekent niet dat de ziekte niet ernstig is. Afhankelijk van de cijfers overlijdt tussen de 1 en de 10% (waarschijnlijk ligt het sterftecijfer rond de 2%) wat veel meer is dan bij een gewone griep (daar is het meestal 0,1%). Bovendien kunnen mensen die ernstig ziek zijn en moeten beademd worden ernstige longschade oplopen. Of deze schade definitief is moet nog blijken.

Wie er na een Covid-19 besmetting ernstig ziek wordt en mogelijk ook sterft is altijd een zaak van kansen, niet van zekerheid.

Wat we weten is dat de kans op ernstige ziekte en sterfte laag is bij jongeren en mensen zonder voorafbestaande aandoeningen. Maar deze kans is nooit nul! Ouderen en mensen met aandoeningen (hart en longziekten, suikerziekte, chronische nierziekte, kanker, ...) hebben meer kans om ernstig ziek te woren en eventueel te overlijden, maar dat is zeker geen 100%.

Er zijn maar twee zekerheden in dit leven: 1) je betaalt belastingen en 2) ooit ga je toch dood - maar waarschijnlijk niet aan Covid-19.

 

Voor een wereldwijd overzicht: https://coronavirus.jhu.edu/

Reacties op dit antwoord

  • 15/04/2020 - Chris (vraagsteller)

    Hoe komt dat het sterftecijfer veel hoger is dan bij gewone griep? Is het toch gevaarlijker?

  • 16/04/2020 - Chris (vraagsteller)

    Het lijkt of dit virus voorgeprogrammeerd is en toch uit een laboratorium komt. Men is al besmettelijk tijdens de incubatietijd, kan na genezing een tweede keer besmet worden, het virus is bestand tegen warmte en koude, huisdieren kunnen er ook mee besmet geraken, veel mensen houden er blijvende longschade aan over, er gaan ook jonge mensen aan dood, het virus kan lang buiten het lichaam overleven (uren in de lucht en dagen op oppervlakken). Dit is toch wel een heel sterk virus. Niet normaal. Dit moet wel in een laboratorium gemaakt zijn met deze slechte bedoelingen. Hoe kan dat anders?

  • 23/04/2020 - Chris (vraagsteller)

    Daarnaast zouden we in België de zwaarste oversterfte ooit hebben met 80% meer sterfgevallen dan gemiddeld. Veel meer sterfgevallen door covid-19 dan door een hittegolf of griepepidemie.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw