Worden appels met meer vitamine C minder snel bruin als je ze doorsnijdt?

Marc, 65 jaar
6 april 2020

Ik heb dit ooit ergens gelezen en vraag me af of het waar is.

Antwoord

Beste Marc, 

Dat klopt inderdaad. Vitamine C beschermt als anti-oxidant het weefsel aan het snijlvlak tegen bruinverkleuring. De meeste bruinverkleuring in groenten en fruit wordt veroorzaakt door enzymen. Eén van de belangrijkste enzymen die voor bruinverkleuring zorgt is polyfenoloxidase of PPO. PPO heeft zuurstof nodig in zijn reactie om fenolische componenten te oxideren tot andere moleculen die bijdragen aan bruinverkleuring. Doordat vitamine C ook gaat reageren met zuurstof gaat het zuurstof wegnemen van het enzyme en dus de bruinverkleuring vertragen. Hoe meer Vit C, hoe minder bruinverkleuring. 

Granny smith is bv. zeer rijk aan Vit C. Bekijk zeker ook de info over de Arctic Apples als dit onderwerp je interesseert: https://www.arcticapples.com/.

Mvg,

Bart

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Ir. Bart Van Droogenbroeck

Plantenbiotechnologie Analytische karakterisering plantaardige producten op DNA, eiwit en metabolietniveau

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen