Heb ik een meteoriet gevonden?

Mark, 44 jaar
2 april 2020

Beste,

Ik ontdekte vandaag plots een zeer raar uitziende kei in ons wandelpad. Ik ben er vrij zeker van dat deze er voorheen nooit heeft gelegen.

De steen is druppelvormig en heeft vanbuiten hoofdzakelijk een donkerbruine kleur, maar op sommige plaatsen ook een witte verkleuring. Het topje van de druppelvorm is echter geelgroen en precies wat glazig. De steen is NIET magnetisch en is geurloos.

Zou dit een meteoriet kunnen zijn?

Alvast bedankt voor de info,
Mark

Antwoord

Beste Mark

Het lijkt wel meteorieten te regenen de laatste tijd - bij wijze van spreken dan.

Je hebt een mooi afgerond steentje gevonden, maar ik moet je teleurstellen - zoals velen al voor u - het is zeker geen meteoriet. In het heelal vinden er geen erosieprocessen plaats die leiden tot het afronden van een brok ruiimtepuin.

Het gladde grijs-wit gespikkelde oppervlak herken ik van sommige sterk gerolde vuurstenen. Zulke vuurstenen zijn afkomstig uit een klif van krijtkalksteen aan zee (zoals bij Dover). Als ze uit de klif naar beneden vallen, soms met een groot deel van de klif (zie bv. dit filmpje), dan komen ze in de brandingszone terecht en daar worden ze afgerond en gepolijst tot ze er ongveer zo uit zien als jouw exemplaar. De krijtkalksteen is zeer zacht, verpulvert volledig en spoelt vrij snel de zee in, maar de harde vuurstenen blijven op het strand achter en vormen een donkergrijs tapijt onderaan de klif.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Robert Speijer

Geologie - Paleontologie - Paleoklimatologie. Geologie studeer je in Leuven!

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
http://www.kuleuven.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen