Hoe ziet het Coronavirus er uit?

Kris, 43 jaar
29 maart 2020

Op televisie zien we deze dagen een afbeelding van het "Corona"-virus op allerhande achtergronden. Is deze afbeelding realistisch of niet? Uit vraag" 45159: Is een virus een plant of een dier" staat dat een virus geen structuur heeft. Als iets geen structuur heeft, kan het virus gelijk welke vorm hebben of met andere woorden: elk Covid 19-virus ziet er anders uit omdat er geen vaste structuur is.

Op een bepaalde website vond ik dat virussen worden getekend op basis van allerhande wetenschappelijke informatie om zo toch een min of meer realistisch beeld te kunnen geven. Maar als men een realistisch beeld kan geven, dan druist dat in tegen de regel dat het virus geen structuur heeft.

Antwoord

Sorry, in mijn antwoord op bovengenoemde vraag bedoelde ik dat een virus geen andere structuren heeft dan het kapsel en de mantel. Dierlijke en plantaardige cellen hebben veel meer structuren. De structuur van een virus is dus zeer eenvoudig, maar uiteraard heeft het wel structuur. Zelfs moleculen hebben structuur.

De mantel van een virus geeft het zijn specifieke uitzicht, dat je kunt zien onder een elektronenmicroscoop. En dat uitzicht, die vorm, is wel degelijk verschillend voor verschillende soorten virussen. In het geval van coronavirussen spreekt men over een "corona", Latijn voor kroon, dat hen een specifiek uitzicht geeft (en hun naam). Deze kroon bestaat uit manteleiwitten, "spikes", genoemd. In het Nederlands vertaald zijn dat stekels. Dus een coronavirus ziet eruit als een stekelig bolletje. De stekeltjes zijn de manteleiwitten die het virus laten binden aan de gastheercel (cel van onze luchtwegen).

De beelden die je vaak te zien krijgt, zijn wel degelijk realistisch. Maar natuurlijk zeer fel uitvergroot als je weet dat zo'n coronavirus amper een tienduizendste van een millimeter meet.

Als je het nog meer uitvergroot, dan kan je zelfs de structuur van de manteleiwitten zichtbaar maken. Dat kan voor biotechnologen belangrijk zijn om er geneesmiddelen of vaccins tegen te kunnen ontwikkelen.

Reacties op dit antwoord

  • 01/04/2020 - Kris (vraagsteller)

    Bedankt voor de verduidelijking

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen