Wat voor nut heeft een teek?

Arno, 50 jaar
5 augustus 2008

Ik begrijp het nut van insecten en spinnen, maar wat is het nut van een teek?

Antwoord

Organismen moeten geen "nut" hebben om te bestaan. Vele dieren of planten zijn inderdaad op de ene of de andere manier nuttig (als voedsel of als bestuiver bijvoorbeeld), maar dit is omdat andere organismen zo geëvolueerd zijn om deze organismen nuttig te vinden. Een bij is voor een bloem nuttig als bestuiver, een kip is voor ons nuttig omdat wij het opeten.

Er zijn altijd organismen die precies alleen tot last lijken te zijn. Dit is omdat organismen gewoonweg geen nut moeten hebben om geëvolueerd en ontstaan te kunnen zijn. Zolang ze zichzelf in stand kunnen houden, zich kunnen voortplanten en aanpassen, zal een soort bestaan, hoe vervelend of onnuttig ze voor ons ook mag zijn.

Om nu de teek onder de loep te nemen. Misschien hebt u wel al eens van de ziekte van Lyme gehoord. Deze wordt overgebracht door teken op andere dieren. Voor de bacterië Borrelia burgdorferi, die deze ziekte veroorzaakt, is de teek erg nuttig! Anders zou deze bacterie zich niet kunnen verspreiden en voortplanten. Zo zie je maar, wat voor ons een erg vervelend en mogelijk dodelijk organisme is (nl. de teek), is voor een ander organisme dan weer een voorwaarde voor overleven (de bacterie).

Bedankt voor je vraag!

Ann

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen