Wat maakt het speeksel van honden plakkerig?

Lies, 47 jaar
19 maart 2020

De kom waaruit mijn honden eten, lijkt altijd te plakken. Bevat het speeksel van honden iets dat dit veroorzaakt? Of zijn het gewoon restjes hondenbrokken die gereageerd hebben met het speeksel?

Antwoord

Dag Lies,

het is normaal dat er een plakkerig laagje ontstaat op de kommen van je honden. Dat komt niet door het eten, maar onrechtstreeks wel door het speeksel van de honden. In de mond en op de tong van een hond zitten bepaalde bacteriën die aan elkaar en op een oppervlak kunnen binden. Nadat je hond zijn kom heeft uitgelikt, binden die bacteriën dus aan de kom. Als die blijven zitten, dan vermenigvuldigen ze zich en vormen ze een zogenaamde biofilm. Die biofilm is de plakkerige laag die je voelt op de kommen.

Een biofilm kan vrij snel vormen, en daarom is het belangrijk om de kommen dagelijks uit te kuisen met warm water en wat zeep. Daarnaast kan je ze wekelijks grondiger reinigen door ze bijvoorbeeld in de vaatwas te steken. Zo voorkom je die plaklaag en ook de kans dat er in die biofilm slechte bacteriën gaan ontwikkelen die je hond ziek kan maken.

Hopelijk is dit een antwoord op je vraag!

Groetjes,

Evy

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Evy Beckers

Genetische aandoeningen bij honden.

Universiteit Gent

http://www.ugent.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw