Waarom heeft de Europese gemeenschap niet ingegrepen in de burgeroorlog van Joegoslavië?

Theo, 52 jaar
14 maart 2020

Naar mijn mening heeft Europa (Brussel) gehoopt dat de Amerikanen dit oplosten.

Antwoord

De toenmalige EEG had geen militaire macht om in te grijpen, maar heeft wel degelijk een diplomatieke rol gespeeld om de oorlogen te voorkomen.

Lord Cunningham, en na hem een Europese trojka (van den Broek, Poos, de Michelis) stuurden aan op een geleidelijke zelfbeschikking, binnen een nieuwe confederale staat, en slaagden daar bijna in: bij het Akkoord van Brioni (7 juli 1991) lieten ze alle partijen tekenen dat de tiendaagse oorlog in Slovenië werd beëindigd, dat de rechten van Serviërs in de nieuwe republieken erkend werden, dat er een moratorium was op de buitenlandse erkenning van die nieuwe staten, en dat er tijd werd gelaten voor militaire terugtrekking. Bijna een half jaar lang zorgde dat voor een herwonnen vrede.

In december 1991 barstte het geweld weer los, grotendeels door interne conflicten in Joegoslavië, maar ook door de verdeeldheid binnen de EEG: Mitterand wilde liefst een Joegoslavische staat behouden, terwijl Kohl gewonnen was voor maximaal zelfbeschikkingsrecht. Zo erkende Duitsland in januari 1992 tot ergernis van de andere EU-leden de Kroatische onafhankelijkheid.

Meerdere Europese NAVO-landen waren wel betrokken bij de oorlogen die daarna volgden, waaronder ook Belgische en Nederlandse militairen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen