Niet immuun tegen een virus en toch niet ziek worden, kan dat?

Chris, 35 jaar
5 maart 2020

Tegen het nieuwe coronavirus zou niemand immuun zijn. Maar toch wordt niet iedereen er ziek van m.a.w. niet iedereen die besmet wordt met het nieuwe coronavirus krijgt de symptomen. Zo had de eerste besmette Belg geen symptomen. Terwijl je van virussen waartegen niemand immuniteit heeft zou verwachten dat iedereen er (ernstig) ziek van zou worden. Dit was ook zo bij de Mexicaanse griep uit 2009, destijds ook een nieuw virus. Hoe kan dat?

Antwoord

De interactie tussen een virus en zijn potentiële gastheer is zeer complex. De belangrijkste factoren die een rol spelen zijn:

  • de receptoren op het oppervlak van de gastheercellen waaraan het virus kan binden
  • de slijmlaag die de weefsels van de luchtwegen (en spijsverteringskanaal) beschermt
  • de natuurlijke afweercellen zoals de “natural killer” cellen die in de weefsels aanwezig zijn en tegen virussen in het algemeen werkzaam kunnen zijn (ze doden cellen die met virussen zijn besmet zodat de verspreiding van het virus binnen de weefsels wordt tegengehouden)
  • de reactie van omliggende cellen in de weefsels die antivirale cytokines uitscheiden (bvb. Interferon) 
  • andere factoren van het immuun systeem die nog onvolledig begrepen zijn (bvb. vrouwen zijn over het algemeen beter bestand tegen virusinfectie dan mannen).

In de mensenpopulatie bestaat een grote variatie in deze genetisch bepaalde eigenschappen (zoals in alle andere eigenschappen – geen twee mensen zien er hetzelfde uit, tenzij eeneiige tweelingen). Hierdoor zijn sommige individu’s beter bestand tegen een virusinfectie. Als er minder cellen geïnfecteerd raken binnen een individu, dan zal er minder schade optreden in de weefsels en zullen er weinig (of geen) symptomen verschijnen.

Reacties op dit antwoord

  • 19/03/2020 - Chris (vraagsteller)

    De berichten van die jonge COVID-19 patiƫnten in het nieuws vind ik toch vreemd. Bij de klassieke griep heb je geen jonge mensen (jonger dan 50) op intensieve in het ziekenhuis. Maar COVID-19 is een nieuw virus en niemand heeft er weerstand tegen.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen