Welke soorten fruit en groente mogen niet in de compostbak?

Vera, 39 jaar
29 januari 2020

Antwoord

Beste Vera, 

Eigenlijk mogen alle soorten groenten en fruit in de compostbak. Het is allemaal plantaardig materiaal en dat is ideaal om te composteren en levert doorgaans goede compost op. Waarom raadde men dan af om sommige dingen op de composthoop te gooien? Daar leek men een aantal redenen voor te hebben die niet altijd juist bleken te zijn:

  • gekookte groenten en fruit: door het koken of bakken zijn deze groenten of fruit heel makkelijk verteerbaar in onze buik, maar ook op de composthoop: daar zakken ze al snel als een pudding in elkaar, er kan geen zuurstof meer bij en de vertering stopt. Dus als je die toch op de composthoop wil gooien, dan moet je ze mengen met ander, langzaam verterend materiaal en nooit in grote hoeveelheden. In olie/vet/boter gebakken groenten zijn geen goed idee. Ook een nadeel van klaargemaakte groenten op de composthoop is dat ze ongedierte aantrekken. 
  • pitten en harde schalen: kersenpitten, perzikpitten, notenschalen, pindapeulen, ... zijn perfect afbreekbaar en horen op de composthoop. De meeste verteren zelfs vrij snel. Enkel perzik-, nectarine- en abrikozenpitten hebben wel wat tijd nodig om te verteren, het is mogelijk dat je ze nog deels onverteerd tegenkomt bij het gebruik van je compost, maar dan gooi je ze gewoon terug op je composthoop en volgende keer zullen ze wel verteerd zijn. Voor kokosnotenschaal duurt dit wel heel lang...., die breek je best in kleine stukjes.
  • citrusschillen: van citrusvruchten werd beweerd dat ze niet op de compost mochten wegens behandeld met schimmelwerend middel. Dit product breekt verder af en men kan er in de compost niks meer van terugvinden. Er werd ook beweerd dat citrusschillen enkel beschimmelen en dus niet thuis horen op de composthoop. Beschimmelen is een eerste afbraak. Schimmels zijn naast andere organismen belangrijk voor de compost, dus die bewering houdt geen steek. Schimmelende citrusschillen tonen ook aan dat het schimmelwerend middel afbreekt. Ook zou citrus te zuur zijn voor de compost. Dit klopt ook niet. Citrusschillen horen zeker op de composthoop of in de compostbak.
  • aardappelschillen: net als bij de citrusvruchten werd dit vroeger afgeraden wegens het feit dat aardappelen behandeld werden tegen vroegtijdig schieten. Vandaag worden deze middelen minder en minder gebruikt, ze worden met gas behandeld of in koelcellen. Meestal worden aardappelen gespoeld voor het schillen, dus mocht er al product op zitten, dan verdwijnt er al heel wat op die manier. Heb je grote hoeveelheden aardappelschillen, dan geldt hetzelfde als bij de gekookte groenten: mengen met ander materiaal om de vertering niet te laten stilvallen in een massa waar geen zuurstof meer bij kan. Ook aardappelschillen mogen in de compostbak.

Conclusie: Op de in vet/olie/boter gebakken groenten na, lijken me alle groente- en fruitresten in de compostbak of op de composthoop te kunnen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen