Kan het in wintertijden kwaad om met koude buitenlucht een vochtige badkamer (tijdens en na het douchen) te ventileren?

Franz, 26 jaar
26 november 2019

Ik zit vast in een "discussie" over het ventileren van een badkamer.
De badkamer in kwestie is een typische kleine ruimte (L 4m x B 1,5m x H 3m) met inloopdouche en toilet, met 1 raam ( 1m x 1m) dat volledig open kan, een kleine passieve ventilatieopening boven de douche, en een rooster onderaan in de deur.

Het doel is zo min mogelijk vocht op de muren met als gevolg schimmel te beperken.

De twee standpunten zijn de volgende: 1) Raam volledig open tijdens én na het douche, deur gesloten houden. Voldoende laten ventileren ongeacht de buitentemperatuur.

2) Raam en deur altijd dichthouden. Want koude buitenlucht binnenlaten is méér nefast aangezien koude lucht minder vocht opneemt en er dus voor zorgt dat er meer vocht op de muren neerslaat. Eventueel deur open zetten na het douchen, maar vooral zorgen dat er geen koude lucht binnenkomt. (In warme zomerlucht stelt dit probleem zich niet en mag het raam open).

Welke van beide zorgt voor het minste condens op de muren?

Ikzelf sta achter standpunt 1 en vraag me af of standpunt 2 beter is? De theorie erachter begrijp ik, maar sterk ventileren lijkt me intuïtief veel sneller en beter. Concreet, weegt de verminderde capaciteit van koude lucht om vocht op te nemen op tegen het sterk ventileren van die ruimte?

Antwoord

Beste,

Warme lucht kan meer water opnemen dan koude lucht. Bij een temperatuur van 20 °C kan een kubieke meter lucht maximaal ongeveer 18 g water vasthouden. Bij 5 °C is dit slechts 7 g.* Daarenboven is de buitenlucht niet noodzakelijkerwijs verzadigd en kan het dus zijn dat die minder dan 7 g water bevat. Wanneer die lucht binnenkomt en opwarmt tot 20°C is er daarna 'plaats' voor 11 g water (of meer als deze buitenlucht niet verzadigd was). Door te verluchten vervang je dus warme, vochtige lucht door koudere, drogere lucht.

Optie 1) lijkt mij dus de beste.

De redenering in optie 2) klopt niet. Koude lucht kan inderdaad minder water bevatten, maar zelfs al zou deze koude lucht binnen niet opwarmen, kan deze nog steeds water opnemen zolang hij niet verzadigd is (wat meestal het geval is). De warme lucht in de badkamer daarentegen is verzadigd en kan geen water meer opnemen.

Met vriendelijke groeten,

Sander

* Dit is trouwens de reden waarom het water condenseert op de badkamermuren. Deze zijn kouder dan de lucht in de badkamer. De lucht in de buurt van deze muren koelt hierdoor af en kan het water niet meer vasthouden, waardoor het condenseert.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen