Is het slechts een kwestie van tijd eer er op een planeet leven onstaat (gezien de evolutietheorie)?

Thomas, 34 jaar
18 november 2019

Je hebt exo-planeten. deze zijn gelijkaardig aan de aarde en dus is er aards-leven mogelijk. maar heet Darwin niet gezegd dat "life finds a way". bvb in een all girl-environment gaan bepaalde rassen van geslacht veranderen om te overleven. Is het dan ook niet mogelijk dat er leven kan ontstaan in een omgeving die voor aards-leven onmogelijk is? weinig/geen zuurstof, super temperaturen...

Antwoord

Er zijn op onze planeet levende wezens die zonder zuurstof kunnen/moeten leven, zoals bepaalde bacteriesoorten die we "anaëroob" noemen. Er zijn ook sommige archaeabacteriën op onze planeet die kunnen leven in heetwaterbronnen, bij een temperatuur tot 90-95°C.

Maar we kunnen ons geen leven voorstellen waar er geen water aanwezig is. In vloeibaar water kunnen er allerlei moleculen oplossen en (bio-)chemische reacties aangaan die de basis vormen van alle gekend leven. En om vloeibaar water te hebben, heb je temperaturen nodig tussen +0°C en 95°C.

Dus zuurstof is niet nodig, maar een temperatuur tussen vriespunt en kookpunt van water is wel nodig. Anders kunnen wij ons geen leven voorstellen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen