Waarom slaat de stop door met frietvet en niet met water (in de frituurpan)?

Joop, 71 jaar
19 oktober 2019

De stop slaat er uit na ongeveer 1 minuut uit als ik de frituurpan aan zet met frituurvet. De frituurpan aangezet met water erin, dan gaat het water koken zo lang ik wil, dus geen last dat de stoppen eruitslaan. Hoe komt dat?

Antwoord

Beste Joop,

Ik neem aan dat je bedoelt dat je frietketel uitvalt met frituurolie/vet er in, en niet met water.

Simpel: het afslaan wordt hoogstwaarschijnlijk geregeld door een bimetaaltje (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bimetaal), een temperatuursgevoelige schakelaar, zeg maar. Je stelt de frituur in op bvb. 160°C om iets te bakken. Wanneer het vet deze temperatuur heeft bereikt slaat het verwarmingselement af danzij het het bimetaal. 

Nu is dit begrip "kookpunt" (een temperatuur) is hier belangrijk: als een stof het kookpunt bereikt, dan gaat ze eigenlijk  over van vloeibare naar gasvormige toestand, en de temperatuur blijft hierbij gelijk tot alles gasvormig is geworden. Het verschil tussen water en frituurvet is dat de kooktemperatuur van water veel lager ligt dan die van frituurvet, namelijk op 100°C. Als je de frietketel dus instelt op 160°C, dan zal het water opwarmen tot 100°C en gaan koken tot alles uiteindelijk verdampt is. Het bimetaaltje slaat niet af omdat de temperatuur van 160°C nooit bereikt wordt. Het frituurvet heeft bij 160°C erg warm, maar is nog niet aan het koken.

Als je de temperatuur van je frietketel op een veel hogere temperatuur zou kunnen instellen (wat uiteraard niet kan), zou je ook het kookpunt van frituurolie kunnen bereiken en een gelijkaardig fenomeen krijgen.

De verklaring ligt dus bij het verschil in kooktemperatuur (=kookpunt) tussen water en frituurolie/vet.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen