Welke steen is dit?

Maryse, 9 jaar
15 oktober 2019

Deze steen heb ik gevonden in Nederland bij een rivier en zou graag willen weten wat voor soort steen dit is. Op de foto staan twee stenen. Volgens mij zijn ze hetzelfde.

Antwoord

Op het eerste zicht lijkt het een mooi afgerond stuk kwarts (bergkristal) te zijn (geen zuivere kwarts maar witte kwarts).

Ooit een stukje van een berg (zoals de alpen) door verwering afgebroken en via bergbeekjes en later rivieren stukje voor stukje meegenomen door het stromende water naar beneden, richting de zee (erosie).
En door de jaren, eeuwen, millennia heen gladder en gladder, kleiner en kleiner geschuurd.

Om zeker te zijn dat het een stukje kwarts is, kan je een stukje vlak glas nemen en proberen of je met de je steen krassen kan maken op het glas (vraag aan een volwassene om je te helpen).
Als het krassen makkelijk lukt dan is het kwarts en anders niet. Dan is het toch een stukje onzuivere calciet of misschien wel wit marmer dat zachter is dan kwarts (hardheid van kwarts is 7 op de schaal van Mohs, calciet en marmer: 3).
Als je steen begint te bruisen als je er een druppeltje zuur (!) op doet dan weet je zeker dat het geen kwarts is, maar dat het kalk bevat (zoals pure calciet of marmer). Gebruik wel verdund zoutzuur: HCl; vraag zeker een volwassene om je te helpen, want zuur bijt in je vel.

Natuurlijk is enkel via een foto te weten komen welke steen het zeker is niet zo makkelijk.

Veel plezier met experimenteren!

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Technicus Jeroen Venderickx

Biologie, natuur- en milieueducatie

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen
Vautierstraat 29 1000 Brussel
http://www.natuurwetenschappen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen